Bodemonderzoek naar groen monster voorkomt ellende

Kranten en media kopten de afgelopen weken met niet mis te verstane woorden over de Japanse duizendknoop: ‘Volksvijand nummer één’ of ‘Niet te stoppen groen monster’. ‘Tot dusver beperkt bodemonderzoek zich vooral tot de aanwezigheid van dode componenten, maar die tijd is voorbij’, zegt Johan Haan van Ortageo, ‘het risico van de aanwezigheid van levende organismen is minstens zo bedreigend’.

Japanse Duizendknoop te ontdekken met bodemonderzoek

De schade die exotische planten kunnen aanrichten is enorm. De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) alias ‘de sloper’ kan door asfalt, beton en waterkeringen groeien en zelfs huizen binnendringen via de fundering. Bestrijding is nagenoeg onmogelijk. In sommige gevallen is afgraven de enige optie. De grond moet vervolgens ter destructie worden aangeboden. Dat betekent ook dat de resten van de plant bij het restafval horen en niet bij het tuinafval. Anders begint alles van voren af aan.

Grond vrij van Japanse duizendknoop

Gemeentes, waterschappen en aannemers zitten met de handen in het haar. Grondbanken, weg- en waterbouwaannemers willen vooraf een geldige en betrouwbare verklaring dat de grond vrij is van Japanse duizendknoop. Dat geldt ook voor enkele hypotheekverstrekkers in het buitenland.

Bio- bodemonderzoek

Johan Haan: ‘Vanaf nu hebben onze klanten de mogelijkheid om de grond (aanvullend) te laten onderzoeken op levende organismen als ‘de sloper’. De kosten van een zogenaamd ‘Bio- bodemonderzoek’ zijn een fractie van de schade die de organismen kunnen aanrichten. Wij zetten de grond op kweek en kunnen na circa 8 weken een analysecertificaat afgeven dat de grond vrij, of niet vrij, is van bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop.

Totaaloplossingen bodemonderzoek

Dit ‘Bio-bodemonderzoek’ is een mooi voorbeeld van hoe snel Ortageo kan schakelen. Paul Kuipers, directeur: ‘Sinds januari 2018 heten we Ortageo. Deze nieuwe naam verbindt alle specialismen op het gebied van bodemonderzoek en -analyse die we in huis hebben. Zo bedienen we klanten beter met totaaloplossingen en spelen we sneller in op de actuele vraag.’ 

Meer weten?

Heeft u een vraag, wilt u advies of een vrijblijvende offerte?

Stel uw vraag