Handelsverbod en verbod op transporteren van grond met duizendknoop

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een nationaal handelsverbod voor drie soorten Aziatische duizendknopen: de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), de Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en de Bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).

Het handelsverbod geldt voor de levensvatbare delen van de plant waaronder wortels, stengels en zaden. Onder dit handelsverbod valt ook het transport van grond waarin de resten zich bevinden. Door verplaatsing van de grond is al een klein stukje levensvatbaar deel van de Aziatische duizendknoop genoeg voor snelle vermeerdering en verspreiding.

De verspreiding treedt bijvoorbeeld op als gevolg van graafwerkzaamheden en verplaatsing op locatie, verlies tijdens grondtransport en op de locatie waar de grond wordt afgezet wordt uiteraard een nieuwe vestigingsplaats gecreëerd.  Een vrijstelling van het handelsverbod is van toepassing als het om niet-commerciële doeleinden gaat, bijvoorbeeld voor het uitroeien, bestrijden of beheersen van de Aziatische duizendknoop.

Schade door Japanse duizendknoop

De schade die deze exotische planten met hun snelle groeikracht kunnen aanrichten is enorm. De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) alias ‘de sloper’ kan door asfalt, beton en waterkeringen groeien en zelfs huizen binnendringen via de fundering. Bestrijding is nagenoeg onmogelijk. In sommige gevallen is afgraven de enige optie. De grond moet vervolgens ter destructie worden aangeboden. Het transport is niet toegestaan zonder de daarvoor benodigde procedures te doorlopen. Dat betekent ook dat de resten van de plant bij het restafval horen en niet bij het tuinafval. Anders begint alles van voren af aan.

Japanse duizendknoop ontdekken met ‘bio-bodemonderzoek’

Gemeentes, waterschappen en aannemers zitten met de handen in het haar. Grondbanken, weg- en waterbouwaannemers willen vooraf een geldige en betrouwbare verklaring dat de grond vrij is van Japanse duizendknoop.

Johan Haan, Projectleider: “Klanten hebben bij ons de mogelijkheid om de grond (aanvullend) te laten onderzoeken op levende organismen als de Aziatische  duizendknopen. De kosten van een zogenaamd ‘bio-bodemonderzoek’ zijn een fractie van de schade die de planten kunnen aanrichten. In het laboratorium wordt de grond op kweek gezet. Na circa 8 weken geven we een analysecertificaat af dat de grond vrij, of niet vrij, is van bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop.” Als het sneller moet kan een DNA- analyse uitkomst bieden.

Totaaloplossingen bodemonderzoek

Dit ‘bio-bodemonderzoek’ is een mooi voorbeeld van de totaaloplossingen die Ortageo biedt. Johan: “Ortageo verbindt alle specialismen op het gebied van bodemonderzoek en -analyse. Zo bieden we klanten oplossingen op maat en spelen we sneller in op de actuele vraag.”

Kom in contact

Heeft u een vraag, wilt u advies of een vrijblijvende offerte ontvangen voor uw project? Dat kan!

Vul het contactformulier in

Meer weten?

Johan vertelt u graag meer over bodemonderzoek naar de duizendknoop en kan u helpen met uw vraagstuk.


Johan Haan

Johan Haan

Projectleider
johan.haan@ortageo.nl
06 14430989