Miljoenste vierkante meter asbestdak geïnventariseerd in Weerdinge

Foto: Guido Hansman

 

Met de sanering van het eerste asbestdak in Weerdinge is in totaal één miljoen vierkante meter asbest in de provincie Drenthe gesaneerd sinds de inventarisatie in mei 2016. Er zijn echter nog 4,5 miljoen vierkante meters in Drenthe te gaan. 

 

Weerdinge Asbestdakenvrij

Mehmet Sel, teamleider asbest bij Ortageo, was bij de officiële start van het project 'Weerdinge Asbestdakenvrij', waar ook de één miljoenste vierkante meter asbest werd gemeten met de handheld asbestanalyzer. "Ortageo voerde de asbestinventarisatie uit en zette de handheld asbestanalyzer in ten behoeve van de validatie van het nieuwe meetprotocol. Deze nieuwe, innovatieve meetmethode heeft veel voordelen. Zo kan veel sneller worden vastgesteld of er wel of niet asbest in een bijvoorbeeld een golfplaat zit. Bij projecten waar collectiviteit wordt aangejaagd zoals in Weerdinge geeft dit snel en kostenefficiënt inzicht in het aantal daken die in aanmerking komen voor het terugdringen van asbest."

Asbest scannen met asbest analyzer

Luchtfoto: Willem Karssenberg

 

Collectieve aanpak asbest

Voor het project 'Weerdinge Asbestdakenvrij' hebben inwoners van Weerdinge samen met asbestsaneerder Flory en Ortageo Asbest praktische oplossingen bedacht. Dorpsbewoners krijgen de aantrekkelijke mogelijkheid om samen de asbestdaken te verwijderen en gebruik te maken van een collectieve inkoop van materialen voor een nieuw dak. Zo worden dorpsbewoners ontzorgd en zijn de kosten lager.

 

Inventarisatie asbestdaken

De collectieve aanpak in Weerdinge is een voorbeeld voor andere dorpen in Drenthe. Het initiatief is daarom omarmd door gemeente Emmen, provincie Drenthe en RUD Drenthe die allemaal ondersteuning hebben geboden, onder andere bij de inventarisatie van de asbestdaken en met hun kennis en ervaring.

 

Bekijk hier een video van RTV Drenthe over de proef in Weerdinge met de asbestscanner.