Adviseur Milieukundig Bodemonderzoek

Miriam Hendriks

“Ik heb altijd al iets met bodem gehad. Ik zit nog steeds graag met mijn handen in de grond. Wat kom je tegen in de ondergrond? Wat kun je waar verwachten? Welke activiteiten kunnen tot een bodemverontreiniging leiden? Het nagaan en uitzoeken van (historische) activiteiten. Een onderzoeksplan maken op basis van de gegevens die je hebt. En dan het uiteindelijke bodemonderzoek. Wat tref je aan qua verontreinigingen? Kloppen jouw vermoedens? En wat te doen als je daadwerkelijk een (relevante) verontreiniging aantreft? Welke oplossingen zijn er, wat kun je als Adviseur Milieukundig Bodemonderzoek betekenen voor een opdrachtgever? Dit hele proces vind ik erg boeiend.”

Onderzoek van de ondergrond

Tijdens de opleiding Cultuurtechniek aan Larenstein in Velp liep Miriam stage bij een milieuadviesbureau: “Het onderzoek van de ondergrond stond mij erg aan. Na mijn opleiding ben ik gaan zoeken naar eenzelfde soort bedrijf in mijn omgeving. Ik kwam terecht bij Geert Peters in Groesbeek als eerste werknemer. Het bedrijf heette eerst GP-Milieuadviezen, daarna EnviroPlan en is later samengegaan met Envita, nu Ortageo.”

Van Veldwerker naar Adviseur Milieukundig Bodemonderzoek

De eerste jaren voerde Miriam voornamelijk veldwerk uit: “In mijn eentje of met Geert en later met andere veldwerkers door heel Nederland heen. Daarna breidde het bedrijf uit met meerdere veldwerkers en projectleiders. Ik vervulde steeds meer de taak van projectleider en ging minder het veld in. Bij Ortageo ben ik Adviseur Milieukundig Bodemonderzoek. Ik hou me voornamelijk bezig met verkennend en nader bodemonderzoek. Dit vanaf offerte stadium tot en met het rapporteren van de onderzoeksresultaten en uitbrengen van een advies.”

Een boeiend vak, niets is hetzelfde

Miriam vertelt verder: “Het blijft een boeiend vak omdat je telkens te maken hebt met weer een andere locatie. Niets is hetzelfde, elke locatie heeft zijn eigen historie en maatwerk nodig. Het verdiepen in een locatie, het maken van een onderzoeksplan, het daadwerkelijk uitvoeren van het veldwerk. Wat komen de collega’s tegen in het veld? Elke keer weer een verassing. Het verkrijgen van je onderzoeksresultaten en het rapporteren van al je gegevens. En dan het uiteindelijke eindproduct. Is dit voldoende voor de opdrachtgever of zijn er nog maatregelen nodig waarmee je kunt ondersteunen als bedrijf?”

Samen werken in een vertrouwde omgeving

Bij Ortageo werken we veel in teamverband in een open bedrijfscultuur. Miriam: “Wij hebben een leuke ploeg mensen. We werken nu nog veel vanuit huis, maar als je op kantoor komt, voelt dat vertrouwd. We hebben met z’n allen een mooi vak. Je moet het samen doen. Je werkt wel aan eigen projecten, maar als je er even niet uitkomt of je zit met een lastig probleem dan kun je dat bespreken met je collega’s. Samen kom je tot een oplossing voor je opdrachtgevers. Daarnaast zijn we een serieus bedrijf dat echt kwaliteit levert. Niet alles is standaard. Bij Ortageo kun je rekenen op een vertrouwd advies.”


Meer informatie