Zoektocht naar fossielen in Delden

Bij het graven van de Twickelervaart werden rond 1800 bij Delden fossielen, walvisbotten en schelpen gevonden. Het waren strandafzettingen uit het geologische tijdperk Tertiair (66 tot 2,58 miljoen jaar geleden). In deze periode lag Delden aan zee. Rond 1930 werden bij het graven van het Twente Rijnkanaal opnieuw walvisbotten en schelpen gevonden.

Opwaardering vaarweg

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water naar de Twentse havens. Het transport blijft toenemen, daarom is in opdracht van Rijkswaterstaat de combinatie Van Oord, Hakkers en Beens bezig met de opwaardering van de vaarweg van het Twentekanaal tussen Delden en Hengelo.

Tertiaire bodemlagen in tussenliggend materiaal

Een van de onderdelen van de opwaardering is de vernieuwing van de Gemeentekade in Delden waar een nieuwe kademuur achter de oude kademuur wordt geplaatst. Hierbij wordt het tussenliggende materiaal weggegraven. De kans dat er bij Delden tertiaire bodemlagen worden uitgegraven is dan ook zeker aanwezig. Zitten er in die bodemlaag fossielen en zo ja op welke diepte? Op deze vragen wilden Paul Kuipers, voorzitter stichting Geopark Twente, en Eric Mulder, voormalig curator en educator van museum Natura Docet graag antwoord.

Interpretatie geotechnische data

Eerder al werden er door Ortageo sonderingen langs het Twentekanaal uitgevoerd. Het geotechnische team bij Ortageo interpreteerde de geotechnische data die leidde tot een hypothese waar de fossielrijke bodemlaag zich moest bevinden. In het plaatsbepalingssysteem van het kraanschip van Paans van Oord, de Leendert Sr., zijn de dieptes van de boven- en onderkant van de laag ingeprogrammeerd waardoor de laag separaat ontgraven kon worden en in depot gezet. Eric Mulder en Paul Kuipers voeren mee met het kraanschip naar de depotlocatie. Daar hebben ze verschillende ontgravingsprofielen onderzocht. In de depots werd één laag aangetroffen waarin fossielen werden gevonden. De gevonden fossielen zijn te zien in Museum Natura Docet in Denekamp.