Inzicht in bodemkwaliteit wijngaard

Waar de Nederlandse wijngaarden eerst vooral in Limburg zaten, vind je nu door heel Nederland wijngaarden. Zo ook op een voormalig akkerland van een boerderij boven de grote rivieren, wat is omgevormd tot een wijngaard. Op het één hectare grote perceel verkeert een deel van de nieuwe aanplant in slechte conditie. De oorzaak hiervan is onbekend.

Johan Haan, Projectleider Ortageo vertelt: “Er bestond onvoldoende inzicht in de bodemvruchtbaarheid en -kwaliteit van de grond. Ortageo kreeg daarom opdracht om voor meer inzicht van de bodemkwaliteit te zorgen. De ontstaansgeschiedenis van de locatie en het gebruik van de locatie in de loop der jaren is hierin tevens meegenomen. Op basis van de bevindingen en resultaten van grondanalyses kunnen wij maatregelen adviseren om de bodemkwaliteit waar nodig te optimaliseren en/of te verbeteren. Dit moet leiden tot gezonde wijnplanten en een betere oogst.”   

Verbeterpunten na inspectie en bodemonderzoek wijngaard

Samen met een ervaren deskundige op het gebied van wijngaarden voerde Ortageo eerst een visuele inspectie uit, op basis waarvan het onderzoeksplan ter plekke kostenefficiënt werd gemaakt. Vervolgens stak Ortageo gericht op verschillende plekken en dieptes bodemmonsters, om zo het onderzoek naar de bodemgesteldheid te kunnen doen. Johan: “Voor de analyses hebben wij gebruik gemaakt van een gespecialiseerd laboratorium op wijngebied. Het bodemonderzoek van Ortageo bracht de huidige omstandigheden en bodemvruchtbaarheid in kaart. Op basis hiervan werd ook duidelijk waar de verbeterpunten van de wijngaard gezocht moeten worden.”

Invulling geven aan verbetering

Met de onderzoeksresultaten en het daaropvolgende advies kan de wijngaard nu doelgericht invulling geven aan de verbetering van de gezondheid, kwaliteit en productie van de wijngaard. Hierbij kijken de eigenaren van de wijngaard ook naar de mogelijkheden om milieuvriendelijk biologische wijn te produceren en de wijngaard op een biologische wijze te beheren.

Meer weten?

Johan vertelt u graag meer over dit project en kan u helpen met uw vraagstuk.


Johan Haan

Johan Haan

Projectleider
johan.haan@ortageo.nl
06 14430989